Településfejlesztés Patvarcon – TOP_PLUSZ-1.2.1-21-NG1-2022-00053

Kedvezményezett neve: PATVARC KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
Fejlesztés tárgya, célja: Településfejlesztés Patvarcon
Szerződött támogatás összege: 749 999 998,- Ft
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.05.31.

Projekt tartalmának részletes bemutatása:
A pályázat 3 konzorciumi partner (konzorcium vezető: Patvarc Község Önkormányzata, konzorciumi tag: Drégely és Környéke Kulturális és Szabadidő Egyesület és Nyugat-Nógrád Térségfejlesztő Nonprofit Kft) részvételével valósul meg. A pályázatban elnyert támogatásból zöldterületek fejlesztésére, sportközpont és kerékpárút építésére kerül sor.

Zöldterület rekonstrukcióra
A település központjában, a Faluházzal szemben, a Gyarmati utca mentén lévő elhanyagolt közterület fejlesztésével az ide érkezőket egy merőben más kép fogadja majd a rekonstrukció után. A területre egy parkosított terület van tervezve, ami hozzájárul a Faluházba érkezők biztonságához, mivel eddig csak az út mellett tudtak parkolni, vagy a füves területen, amivel viszont tönkre tették a növényzetet.

A település temetőjének szomszédságában, az Akácos utcában található zöldterület eddig füvesített, nyírfákkal beültetett területén kerül kialakításra a temetőbe érkező látogatók számára kijelölt parkolóhely, megőrizve a már ott lévő nyírfákat.

Sportközpont építésével a szabadidősport infrastrukturális feltételeit és programkínálatát szándékozunk megteremteni, szemléletformálással egyetemben. A sportközpont Patvarc külterületén, a Palóc Ring szomszédságában fog épülni, a Drégely és Környéke Kulturális és Szabadidő Egyesület égisze alatt. Az létesítmény elsődlegesen utánpótlás-, diák- és amatőr sporttevékenységre szolgál. Az épületben edzőterem, wellness központ (medence) és szauna kap helyet. A tervezett fejlesztés a település élete szempontjából szükségszerű, mivel ilyen funkciót betöltő létesítmény nem található a településen.

Kerékpárút építése évek óta rendszeresen felmerülő igény a lakosság részéről. Így biztonságosan el lehessen jutni kerékpárral a településtől néhány kilométerre fekvő Balassagyarmatra mind munkavégzés, mind pedig szabadidős célból. A tervezett kerékpárút egy része belterületen halad, ahol a helyi emberek településen belüli kerékpáros közlekedését is lehetővé teszi. Ez hozzá fog járulni ahhoz, hogy a településen belül egyre többen előnyben részesítsék a kerékpárt, csökkentve ezzel a károsanyag-kibocsájtást is. A kerékpárút kapcsolódik az önkormányzat által VP pályázatban és a Magyar Falu Programban elnyert külterületi út és kerékpárút építési pályázatokban megvalósuló utakhoz, így kerékpáron elérhetővé válik a Palóc Ring, valamint kerékpáros összeköttetés jön létre a 22-es sz. főúttal is. A tervezett kerékpárút külterületi szakasza Patvarc közigazgatási határáig vezet, Balassagyarmat felé. Innen folytatódni fog a város felé.